Welke mbo-school past bij jou?
Grofweg zijn er drie soorten opleiders. We zetten ze voor je op een rij.
1. Regionale Opleidingscentra (ROC)
Dit zijn de grootste mbo-scholen waar je enorm veel opleidingen kunt doen. De meeste vind je in de richting zorg, welzijn, techniek en economie. Vaak zijn het samenwerkende opleidingsorganisaties die samen meerdere locaties hebben. Hoeveel studenten op een ROC zitten, verschilt per locatie en kan oplopen tot 20.000 studenten.
- Breed aanbod op alle niveaus
- Vaak in de buurt
- Grote organisaties
- Veel studenten
ROC’s Nederland (vestigingen)
- Albeda
- Alfa-college
- Aventus Curio
- Deltion College
- Drenthe College
- Friesland College
- Gilde Opleidingen
- Graafschap College
- Hoornbeeck College
- Koning Willem I College
- Landstede groep
- MBO Amersfoort
- MBO Menso Alting
- MBO Rijnland
- MBO Utrecht
- Noorderpoort
- Regio College
- Rijn IJssel ROC A12
- ROC Da Vinci College
- ROC Friese Poort
- ROC Horizon College
- ROC Midden Nederland
- ROC Mondriaan
- ROC Nijmegen
- ROC Nova College
- ROC Rivor
- ROC ter AA
- ROC Tilburg
- ROC TOP
- ROC van Amsterdam en Flevoland
- ROC van Twente
- SG De Rooi Pannen
- Summa College
- Vista College
- Vonk
- Zadkine
2. (Agrarisch) Beroepscollege
Hier ga je naartoe voor een opleiding in de richtingen groen, dieren, natuur, voeding en een duurzame leefomgeving. Beroepscolleges hebben vaak nauwe banden met het hoger onderwijs en zitten door heel Nederland. Ook hier verschilt de grootte van de opleiding, gemiddeld zo’n 2000 studenten. Niet veel groter dan een grote middelbare school dus.
- Groene opleidingen
- Kleinschalig / persoonlijk contact
- Verspreid over Nederland
3. Vakscholen (beroepscollege)
Ook vakscholen vallen tegenwoordig onder de noemer Beroeps- college. Anders dan een ROC ga je naar een Beroepscollege voor een specifieke opleiding tot een specifiek beroep. Meestal heeft een Beroepscollege opleidingen voor één sector, bijvoorbeeld zorg, transport of bouw. Ze zijn vaak wat kleiner.
- Beroepsgericht
- Kleinschalig / persoonlijk contact
- Verspreid over Nederland
- Sluiten goed aan op de arbeidsmarkt
- Sluiten goed aan op het hbo
Wat kost studeren?
Mbo-studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. Mbo-studenten in de Beroeps Opleidende Leerweg van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen, maar krijgen ook studiefinanciering. Studenten van 18 jaar of ouder betalen cursusgeld als zij een deel- tijdopleiding of BBL volgen. De bedragen hangen af van de opleiding die je volgt, ook of je particulier of publiek onderwijs volgt.
Hier kun je meer vinden over de kosten.
Particulier of publiek?
Publieke opleidingsinstituten krijgen geld van de overheid. Daardoor zijn jouw studiekosten niet zo hoog. Heb je recht op studiefinanciering, dan zijn je meeste kosten gedekt. ROC’s zijn publieke opleidingsinstituten, veel beroepscolleges ook.
Particuliere opleidingsinstituten krijgen geen geld van de overheid. De kosten zijn daardoor hoger. Ook als je recht hebt op studiefinanciering, moet je vaak nog een stuk bijleggen.
De belangrijkste verschillen
Grootte: Particuliere opleidingsinstituten zijn vaak kleiner dan publieke opleidingsinstituten. Hierdoor is er meer persoonlijk contact en begeleiding. Ook is er vaak meer maatwerk mogelijk en aandacht voor persoonlijke (leer)problemen.
Duur: Vaak duurt een opleiding op particuliere opleidingsinstituten korter dan op publieke opleidingsinstituten. Hoe dat kan? Omdat de klassen kleiner zijn, je meer lessen per week hebt en je stage in de zomer volgt, ben je sneller klaar.
Locatie: Anders dan bijvoorbeeld een ROC hebben particuliere opleidingsinstituten vaak maar een of enkele locaties in het land. Je moet dus misschien een stukje reizen.
Hoe kies je een goede particuliere mbo?
Het is verstandig om een erkende mbo te kiezen. Ook als het een particuliere mbo is. Je toekomstige werkgever kan dat namelijk belangrijk vinden. Elke erkende mbo heeft een Crebo-nummer. Crebo is de afkorting van Centraal Register Beroepsopleidingen. In dat register staan alle erkende opleidingen. Dat betekent dat de overheid de kwaliteit van de mbo in orde vindt.
Hoe vind je het Crebo-nummer? Het Crebo-nummer bestaat uit 5 cijfers. Als het goed is staat het nummer op de website van de opleiding. Soms moet je even zoeken of zie je alleen het nummer zonder het woordje ‘Crebo’. Nummer gevonden? Scan de QR-code rechts bovenaan deze pagina om te checken of de opleiding erkend is.