Stap 1: Oriënteren en ontdekken
Ongeveer de helft van de Nederlandse jongeren gaat naar het vmbo. Daarna volgt méér dan 80 procent een studie op het mbo. Dus het vmbo is een belangrijke ‘leverancier’ van toekomstige vakmannen en -vrouwen. Het mbo biedt daardoor enorm veel kansen op de arbeidsmarkt. Want wat je ook wilt worden, via het mbo ga je het zijn! Het mbo kent namelijk verschillende richtingen en niveaus. We leggen het uit.
BOL- en BBL-opleidingen
BOL en BBL, het zijn twee afkortingen die je overal ziet terugkomen. BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg en BBL voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Maar wat is het verschil en welke variant past het beste bij jou?
Wat is het?
Bij een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) ga je meestal een dag per week naar school en werk je de andere vier dagen om ervaring op te doen. Maar bij een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) is het precies andersom. Dan ga je namelijk vier dagen naar school en loopt een dag per week stage om ervaring op te doen.
Verschillende mbo-niveaus
Er zijn vier niveaus in het mbo: de entreeopleiding (niveau 1), de basisberoepsopleiding (niveau 2), de vakopleiding (niveau 3) en de middenkader- en specialistenopleiding (niveau 4).
Welke mbo-school past bij jou?
Mbo-opleidingen heb je in alle soorten en maten. Sommige opleidingen hebben locaties in heel Nederland, andere opleidingen hebben slechts één vestiging. Bovendien moet je voor de ene studie zelf nog veel geld bijleggen, terwijl je bij een andere prima uitkomt met de studiefinanciering, die je vanaf je 18e kunt krijgen. Hoe zit het allemaal precies?
Zijn de verschillende mogelijkheden duidelijk? Dan kun je nu verder naar stap 2.