Informatie voor ouders
Als je zoon of dochter straks naar het mbo gaat, krijg je te maken met kosten voor school, maar er zijn ook vergoedingen en regelingen om je te helpen. We leggen de belangrijkste zaken voor je uit.
- Wat kost het mbo?
- Hoe zit het met de studiefinanciering?
- Zijn er nog tegemoetkomingen?
- Wat als mijn kind meer ondersteuning nodig heeft?
- Hoe gaat de aanmelding?
Wat kost het mbo?
Lesgeld en reiskosten (voor leerlingen onder de 18 jaar)
- Is je zoon of dochter onder de 18 jaar, dan hoe je geen lesgeld te betalen.
- Via DUO kan je kind een studentenreisproduct aanvragen. Hiermee kunnen studenten gratis of met korting reizen naar de opleiding.
- Zodra je 18 wordt, moet je wel lesgeld betalen als je voltijd studeert. Dit bedrag verandert elk jaar.
Opleidingskosten
- De mbo zorgt voor alles wat je op je opleiding nodig hebt, zoals een computer, gereedschap of speciale spullen voor je opleiding zoals koksmessen of kappersscharen. Dat heet de basisuitrusting
- Zelf moet je zorgen voor boeken, schriften en ander materiaal waarmee je kind kan leren. Dat heet onderwijsbenodigdheden.
Hoe zit het met de studiefinanciering?
Studiefinanciering en reiskosten (voor leerlingen van 18 jaar of ouder)
Als je 18 bent, krijg je studiefinanciering en het studentenreisproduct. Volgt je zoon of dochter een opleiding op niveau 1 of 2? Dan is de studiefinanciering een gift. Bij niveau 3 of 4 moet je studiefinanciering terugbetalen als je kind het diploma niet haalt.
Veranderingen studiefinanciering
Veel ouders van mbo-studenten weten niet wat er allemaal is veranderd in de studiefinanciering voor hun kind. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van DUO, de instantie die de financiering regelt.
Ouders praten veel met hun kind over studeren en geld. Maar slechts een kwart van de ouders weet dat de bijverdiengrens voor mbo’ers is verdwenen, terwijl de meeste ouders die wijziging wel een belangrijk voordeel vinden. Sinds januari 2024 mag een mbo-student onbeperkt bijverdienen.
Mbo-studenten hebben nu grotendeels dezelfde voordelen als studenten op hbo’s en universiteiten op het gebied van studiefinanciering. Het ministerie van Onderwijs heeft alle studenten daarin gelijkgetrokken en hoopt dat meer jongeren daardoor worden gestimuleerd om een passende opleiding te volgen.
Hier kun je de laatste stand van zaken in de studiefinanciering vinden.
Zijn er nog tegemoetkomingen?
Je kunt van een aantal tegemoetkomingen gebruik maken:
Tegemoetkoming voor boeken en licenties
In de schooljaren 2024-2025 en 2025-2026 krijgt je kind als die jonger is dan 18, via school € 60,- om schoolboeken of digitale licenties te kopen.
Mbo-studentenfonds
Elke school heeft een studentenfonds om je te helpen als je te weinig geld hebt voor boeken, werkkleding of andere schoolspullen die je zelf moet betalen, maar ook de vrijwillige ouderbijdrage.
Als je kind studievertraging heeft opgelopen door bijvoorbeeld ziekte, zwangerschap of een beperking, kun je via het fonds ook extra geld krijgen.
Wat als mijn kind meer ondersteuning nodig heeft?
Als je kind extra hulp nodig tijdens de studie, bijvoorbeeld bij ADHD, dyslexie, autisme of een ziekte, dan biedt de opleiding daar ondersteuning voor. Ook bij een fysieke beperking en als je kind bijvoorbeeld in een rolstoel zit of slechthorend is. Ook studenten met mantelzorgtaken, jonge ouders en studenten in gendertransitie kunnen rekenen op steun van de opleider. Je kunt dit al aangeven tijdens het intakegesprek. Lees hier meer over op mbotoegankelijk.nl.
Hoe gaat het aanmelden op het mbo?
Als je kind de studie van haar of zijn dromen heeft gevonden, is het tijd om je kind in te schrijven. Die moet vóór 1 april rechtstreeks bij de gekozen opleiding.
Met elk vmbo-diploma kun je aan een mbo-opleiding op niveau 2 beginnen, ongeacht het profiel. Voor niveau 1 heb je zelfs geen vooropleiding nodig. Dit is vaak een opstap naar niveau 2 of 3. Sommige opleidingen vragen wel om extra vaardigheden, zoals technische kennis of creativiteit. Check daarom altijd de website van de opleiding voor aanvullende toelatingseisen.
Wil je meer weten over het aanmelden op het mbo? Hier kun je alles over het inschrijven vinden.